Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Ανοικτή πρόσκληση στην παρουσίαση των βιβλίων του Λεωνίδα-Βασιλείου Μανιάτη

Αυτήν την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022, θα λάβει χώρα η μεγάλη γιορτή του βιβλίου της Λογοτεχνίας του Φανταστικού, στο Rockwood Athens (Βασιλέως Ηρακλείου 2 & Πατησίων), στην Αθήνα, ακριβώς απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στο πλαίσιο της εν λόγω εκδήλωσης του Φεστιβάλ των Όψεων του Φανταστικού 2022, ο Λεωνίδας-Βασίλειος Μανιάτης θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων τα βιβλία του "Αλέξανδρος και Σελήνη: Τα Παιδιά του Ήλιου" (2020) και "Νέα Αρκ: Ο Μικρόκοσμος των Ψεμάτων" (2022) που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, οι παρουσιάσεις των εν λόγω βιβλίων θα ξεκινήσουνε περί τις 19:20. Αν ενδιαφέρεστε να έρθετε, μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας ή την πρόθεσή σας να παραστείτε στην εκδήλωση και εδώ.




"Αλέξανδρος και Σελήνη: Τα Παιδιά του Ήλιου"
Ένα μυθιστόρημα εναλλακτικής ιστορίας.


"Νέα Αρκ: Ο Μικρόκοσμος των Ψεμάτων"
Μία μεταποκαλυπτική νουβέλα επιστημονικής φαντασίας.

Ακολουθούν τα οπισθόφυλλα με τις περιλήψεις των δύο βιβλίων (κάντε κλικ επί των εικόνων για μεγέθυνσή τους):









Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Ήσουν ένα περιστέρι (της κυρίας Βασιλικής Λιμνιάτη)

 Κατόπιν της θερμής παράκλησης της παλαιάς μου καθηγήτριας από την Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών, κυρίας Λιμνιάτη, παραθέτω στην ανάρτηση αυτή το κείμενο που έγραψε για την Άντα Τσάκα, ανέγνωσε δημοσίως ως ύστατο χαιρετισμό προς εκείνη και το οποίο συμπεριελήφθη στον τόμο "Μέμνησο" που εκδόθηκε στην μνήμη της, το 2016. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Καφαόγλου, κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων της προαναφερθείσας έκδοσης, ο οποίος μου εκχώρησε την άδεια να αναδημοσιεύσω το εν λόγω κείμενο, στην μνήμη της συζύγου του.



Ήσουν ένα περιστέρι


Τα λόγια είναι τόσο φτωχά για να σε περιγράψουν, έστω και αδρομερώς. Ευγενική, προσηνής, διαλλακτική, συζητήσιμη με όλους και για όλα, και με μία διάθεση προσφοράς ανεξάντλητη.

Ήσουν ένα περιστέρι, την ώρα της αναχώρησης! Ήσουν ένα ράπισμα του ανέμου που έγινες για μας χάδι αξέχαστο! Ήσουν ένα λουλούδι που μαράθηκε αναίτια και θέλησε να γνωρίσει νωρίς τις άλλες πολιτείες!

Σήμερα λιτά, απλά και απέριττα, θα σε αποχαιρετίσουμε στο έσχατο ταξίδι σου για τις γειτονιές των Αγγέλων. Πάλεψες αλλά δεν τα κατάφερες μας λείπεις πολύ.... Καλό Παράδεισο αγαπημένη μας!

Δανείζομαι τα λόγια της «Προσευχής» του Γιώργου Χαιρέτη:


                    Τον άγγελο παρακαλώ

                    Πάντα να σε προσέχει

                    Τώρα που ζούμε μακριά

                    Στην έγνοια του να σ' έχει

 

                    Άγγελε Ταξιάρχη μου

                    Κι Αρχάγγελε Μιχάλη

                    Να της φυλάτε τ' όνειρο

                    Που 'χει στο προσκεφάλι

 

                    Αρχάγγελοι συντρόφοι μου

                    Να τηνε συντροφάτε

                    Τώρα που πια δε με θωρεί

                    Τώρα που αλλού κοιμάται

 

                    Άγγελοι, χάρη κάντε μου

                    Φωτίζετε τους δρόμους

                    Που γυροφέρνει μοναχή

                    Κι εκεί που αφήνει πόνους

 

                    Άγγελοι, φίλοι αν είσαστε

                    Το δάκρυ της μαζέψτε

                    Μες στο καντήλι κάψτε το

                    Λάδι να μη ξοδέψτε


Καλό σου ταξίδι εκεί πού πας, μακριά από την δική μας καθημερινότητα και τις πολυποίκιλες κακίες μας.

Ευχόμαστε ο Χριστός να σ΄ έχει μαζί Του στον ευλογημένο Του Παράδεισο…!

 

Βασιλική Λιμνιάτη


Πηγή: ΜΕΜΝΗΣΟ (2016), σελ. 13-14





Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Τηλεοπτική συνέντευξη του Λεωνίδα-Βασιλείου Μανιάτη στην εκπομπή Ανάδειξέ το

 Στο πλαίσιο της τηλεοπτικής εκπομπής Ανάδειξέ το, ο Λεωνίδας-Βασίλειος Μανιάτης έδωσε συνέντευξη στην κυρία Άννα Νικολαΐδη, στην οποία μίλησε για τα δύο του βιβλία: "Αλέξανδρος και Σελήνη: Τα Παιδιά του Ήλιου" και "Νέα Αρκ: Ο Μικρόκοσμος των Ψεμάτων" που και τα δύο κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Η συνέντευξη έλαβε χώρα στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστας Κοτσανάς στην Αθήνα και στο πλαίσιό της, επετράπη και η παρουσίαση ενός από τα βασικά εκθέματα του μουσείου, του αντιγράφου της αιολόσφαιρας του Ήρωνα, μίας πραγματικής αρχαίας εφεύρεσης που έχει κεντρικό ρόλο στην δομή του φανταστικού κόσμου εναλλακτικής ιστορίας του μυθιστορήματος "Αλέξανδρος και Σελήνη: Τα Παιδιά του Ήλιου".

Η συνέντευξη προβλήθηκε δύο φορές στην ελληνική τηλεόραση. Πρώτα την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022, στις 10:30 το πρωί, στο κανάλι Kontra και έπειτα την Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022, στις 8 το απόγευμα, στο κανάλι Alert. 

Ακολουθεί αυτούσιο το video της συνέντευξης, το οποίο ανέβηκε και στο YouTube:




Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Αλέξανδρος και Σελήνη: Τα Παιδιά του Ήλιου: Ανοιχτή πρόσκληση στις παρουσιάσεις των βιβλίων του Λεωνίδα-Βασιλείου Μανιάτη, στην Κύπρο (7-9 Οκτωβρίου 2022)

 Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022, το οποίο θα λάβει χώρα στην Κύπρο, ο συγγραφέας Λεωνίδας-Βασίλειος Μανιάτης θα παρουσιάσει το μυθιστόρημά του "Αλέξανδρος και Σελήνη: Τα Παιδιά του Ήλιου" και την νουβέλα του "Νέα Αρκ ο Μικρόκοσμος των Ψεμάτων" που και τα δύο κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές

Οι παρουσιάσεις θα γίνουν την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022 στην Λευκωσία, το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2022 στην Λεμεσό και την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2022 στην Λάρνακα. 




Ακολουθεί ανοιχτή πρόσκληση για όλους τους λάτρεις της λογοτεχνίας του Φανταστικού.


Ανοιχτή πρόσκληση για τις Όψεις του Φανταστικού στην Λευκωσία

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022



Ανοιχτή πρόσκληση για τις Όψεις του Φανταστικού στην Λεμεσό
Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2022



Ανοιχτή πρόσκληση για τις Όψεις του Φανταστικού στην Λάρνακα

Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2022





Διαβάστε τις περιλήψεις από τα οπισθόφυλλα των δύο βιβλίων. Αν σας αρέσουν και θέλετε να έχετε πρώτοι πρόσβαση σε νεότερα έργα του ίδιου συγγραφέα, κάντε κλικ επί των οπισθόφυλλων από κάτω για να ανακατευθυνθείτε και να κάνετε like στις σελίδες των βιβλίων αυτών στο Facebook.





Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Καλωσόρισμα


Καλώς ήλθατε στο blog «Εμπέδωση & Ψυχαγωγία», σε έναν ιστότοπο που φιλοξενεί μέχρι στιγμής 40 διαφορετικά κρυπτόλεξα και σταυρόλεξα με θέμα την Βυζαντινή Ιστορία της Β΄ Γυμνασίου. Το υλικό που παρέχεται δωρεάν από το blog αυτό, όντας άρρηκτα συνδεδεμένο με το διδακτικό βιβλίο της Ιστορίας της αντίστοιχης τάξης, στοχεύει στο να βοηθήσει τους μαθητές της Β΄ Γυμνασίου να διευκολυνθούν στην μελέτη τους, τόσο όταν διαβάζουν το μάθημα της ημέρας, όσο και όταν κάνουν την γενικότερη επανάληψή τους για τις προαγωγικές εξετάσεις, στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Μέσα από το παιχνίδι, η εμπέδωση της ύλης θα γίνεται ευκολότερα και σίγουρα πιο ευχάριστα, με αποτέλεσμα οι μαθητές να δουν το μάθημα της Ιστορίας με άλλα μάτια και όχι σαν ένα μάθημα στείρας -και άρα μη μόνιμης- αποστήθισης της γνώσης.

Για να περιηγηθείτε στο blog, μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε μία από τις ετικέτες (tags), που βρίσκονται στην μόνιμη στήλη, στα δεξιά της οθόνης σας, είτε τους τρεις αναλυτικούς πίνακες των παιχνιδιών που διατίθενται στον ιστότοπο αυτό. Ο κεντρικός πίνακας που περιλαμβάνει το σύνολο των σταυρολέξων και των κρυπτολέξων που διαθέτει αυτό το blog, βρίσκεται στην μόνιμη σελίδα «Σταυρόλεξα & Κρυπτόλεξα», ενώ σε ξεχωριστές αναρτήσεις, βρίσκονται οι πίνακες που αφορούν τα διδακτικά παιχνίδια που αναφέρονται στο μάθημα της ημέρας και στο σύνολο της ύλης. Παράλληλα, στην μόνιμη σελίδα «Οδηγίες Χρήσης», μπορείτε να βρείτε και οδηγίες για την εκτύπωση, την χρήση και την επίλυση των παιχνιδιών αυτών. Στην μόνιμη σελίδα «Συχνές Ερωτήσεις» τέλος, μπορείτε να δείτε τις απαντήσεις σε μία ευρεία σειρά ερωτημάτων που μπορούν να προκύψουν σχετικά με την φύση, την χρησιμότητα, την λειτουργία και την επίλυση του υλικού που διατίθεται στον παρόν ιστολόγιο.


Το υλικό που φιλοξενείται σε αυτόν τον ιστότοπο παρέχεται σε δύο μορφές: αρχείου PNG συνοδευόμενου από κείμενο (σε αναρτήσεις) & εκτυπώσιμου αρχείου PDF. Για την πρόσβαση στο δεύτερο είδος αρχείων δεν είναι απαραίτητη η προβολή της σχετικής ανάρτησης, αλλά χωρίς αυτήν, είναι αδύνατη η προβολή των λύσεων του αντιστοίχου διδακτικού παιχνιδιού. Ως εκ τούτου, καλό είναι ο επισκέπτης, να προβάλει πρώτα την ανάρτηση με το αρχείο PNG και έπειτα το αρχείο PDF.

Το σύνολο του προαναφερθέντος υλικού, αφιερώνεται στην μνήμη της Άντας Τσάκα (1969-2015), η οποία επιμελήθηκε, όσο ζούσε, φιλολογικά του παρόντος πονήματος, το οποίο και τώρα, με καθυστέρηση τεσσάρων ετών, δημοσιεύεται. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ιστορία αυτού του έργου, επισκεφτείτε την μόνιμη σελίδα «Πώς ξεκίνησαν όλα».


Για να αρχίσετε την περιήγησή σας, μπορείτε να μεταβείτε στον κεντρικό πίνακα, κάνοντας κλικ εδώ.



Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Μένουμε σπίτι - Ελεύθεροι Πολιορκημένοι




Τα σπίτια μας, ανεξαρτήτως τετραγωνικών, είναι τα προσωπικά μας κάστρα. Τώρα που ο αόρατος εχθρός (δηλαδή ο κορωνοϊός) περιμένει απ’ έξω, αντιστεκόμαστε στο μελωδικό άσμα των εαρινών Σειρήνων και μένουμε μέσα, όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή ξέρουμε ότι αυτό είναι το σωστό. Γιατί και ένας να ανοίξει τις πύλες, το κάστρο μας θα πέσει… Για το καλό όλων λοιπόν, επιμένουμε. Μένουμε πολιορκημένοι, μένοντας όμως πάντα ελεύθεροι! Κουράγιο λοιπόν. Θα νικήσουμε!


Σημείωση: Στην παραπάνω εικόνα, στο «όποιος πεθάνη σήμερα», διατηρείται η ορθογραφία που χρησιμοποιήθηκε στο πρωτότυπο του ποιήματος.