Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

33. Η Βυζαντινή Γραμματεία


Για να λύσετε το παρακάτω κλασικό σταυρόλεξο θα χρειαστεί να απαντήσετε σωστά στις παρακάτω ερωτήσεις. Σε περίπτωση που έχετε κάποια απορία σχετικά με την μέθοδο επίλυσης του εν λόγω παιχνιδιού, μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε τις Οδηγίες Επίλυσης των διαφόρων παιχνιδιών που διατίθενται στο εν λόγω blog.


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Οριζόντια:

1.         «Το Χρονικόν του Μορέως», ένα έργο ενός ελληνομαθούς Φράγκου, εξιστορεί τα γεγονότα της Φραγκοκρατίας στον …, αλλά από την οπτική των κατακτητών.
2.        Σημαντικότερο έργο της εποχής των Μακεδόνων υπήρξε το έργο «Βασίλειος Διγενής …».
3.        Χάρη στον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης …, διασώθηκε μεγάλο μέρος της αρχαίας πνευματικής μας κληρονομιάς.
4.        Έτσι λέγεται αλλιώς η γλώσσα που μιλούσε ο λαός στο Βυζάντιο και στην οποία άρχισε να γράφεται λογοτεχνία μόλις τον 12ο αιώνα μ.Χ.
5.        Η … των αρχαίων ελληνικών χειρογράφων από τους Βυζαντινούς διέσωσε την αρχαία ελληνική γραμματεία ως τις μέρες μας.
6.       Η θρησκευτική ποίηση που οι Βυζαντινοί ενέτασσαν στις τελετές της Εκκλησίας ονομαζόταν και…
7.        Η μελέτη των σχετικών με τους Αγίους.
8.       Η … γραφή άρχισε να χρησιμοποιείται στην μονή Στουδίου, τον 9ο αιώνα μ.Χ.
9.       Ανάμεσα στους Βυζαντινούς εκπροσώπους των κλασικών γραμμάτων, δεν μπορούμε να μην συμπεριλάβουμε τον Αρχιεπίσκοπο Καισαρείας …
10.      Την εποχή των Παλαιολόγων, στο Βυζάντιο έγινε αγαπητό το επηρεασμένο από την Δύση έμμετρο … μυθιστόρημα.
11.       Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος από τα Στάγειρα της Μακεδονίας, με την μελέτη του έργου του οποίου ασχολήθηκαν πολύ οι Βυζαντινοί.
12.      Η λαϊκή αφήγηση ιστορικών γεγονότων, ανάμεικτων με δοξασίες για θαύματα, που δεν αποσκοπεί απαραίτητα στην αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας.

Κάθετα:
1.         Οι Βυζαντινοί, προσπαθώντας να μιμηθούν τα … πρότυπα, προσπαθούσαν να πετύχουν την όλο και μεγαλύτερη αρχαιομάθεια.
2.        Η βυζαντινή … ήταν η καταγραφή ιστορικών γεγονότων από τους Βυζαντινούς, κατά τα πρότυπα των αρχαίων Ελλήνων ιστοριογράφων.
3.        Ποιήματα με έντονο το στοιχείο της κοινωνικής κριτικής, χάριν των οποίων έγινε γνωστό το όνομα του ποιητή τους, Θεοδώρου Προδρόμου.
4.        Θρησκευτικά ιδρύματα που έγιναν κέντρα αντιγραφής αρχαίων ελληνικών χειρογράφων.
5.        Ένα σημαντικό μέρος της βυζαντινής ποίησης αποσκοπούσε στο να εξυμνηθεί ο … των Χριστιανών.
6.       Μορφή της ελληνικής γλώσσας που χρησιμοποιούσαν οι Βυζαντινοί λόγιοι και που προσπαθούσε να μιμηθεί την αρχαία αττική διάλεκτο, χωρίς απόλυτη επιτυχία.
7.        Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος από την Αθήνα, με την μελέτη του έργου του οποίου ασχολήθηκαν πολύ οι Βυζαντινοί.
8.       Θρησκευτικό κίνημα που συνέβαλε στην ανάπτυξη της θεολογικής γραμματείας.
9.       Τα κατορθώματα του αυτοκράτορα Ηρακλείου υμνήθηκαν από τα ποιήματα του Γεώργιου …, ενός από τους πλέον σημαντικούς εκπροσώπους της λόγιας κοσμικής γραμματείας του 7ου αιώνα μ.Χ.
10.      Θρησκευτικό κίνημα που συνέβαλε στην ανάπτυξη της θεολογικής γραμματείας και σχετιζόταν με την προσέγγιση του Θεού, μέσα από την απομόνωση, την ησυχία και την προσευχή.
11.       Ηρωικά τραγούδια του 10ου αιώνα μ.Χ. με θέμα τα κατορθώματα των Βυζαντινών ακριτών στον πόλεμο κατά των Αράβων.
12.      Κάποιοι Βυζαντινοί λόγιοι κατάφερναν να γράφουν τα έργα τους στην … διάλεκτο, ακριβώς στην γλώσσα στην οποία είχαν γράψει τα έργα τους και πολλοί αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς.
13.      Η Ελληνική … είναι μία συλλογή 4.000 περίπου επιγραμμάτων που χρονολογούνται από τον 6ο ως τον 10ο αιώνα μ.Χ.





Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο εκτυπώσιμο αρχείο τύπου PDF που αντιστοιχεί στο παρόν σταυρόλεξο, κάντε κλικ εδώ. Για την βέλτιστη ποιότητα εκτύπωσης, παρακαλώ ακολουθήστε τις Οδηγίες Εκτύπωσης.

Όταν τελειώσετε, μπορείτε να δείτε την λύση του εν λόγω σταυρολέξου, ώστε να επιβεβαιώσετε την ορθότητα των απαντήσεών σας, κάνοντας κλικ εδώ.