Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

35. Οι τέχνες στο Βυζάντιο


Για να λύσετε το παρακάτω κάθετο σταυρόλεξο θα χρειαστεί να απαντήσετε σωστά στις παρακάτω ερωτήσεις. Σε περίπτωση που έχετε κάποια απορία σχετικά με την μέθοδο επίλυσης του εν λόγω παιχνιδιού, μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε τις Οδηγίες Επίλυσης των διαφόρων παιχνιδιών που διατίθενται στο εν λόγω blog.



ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1.         Η διακόσμηση στους βυζαντινούς ναούς επικεντρωνόταν στους … τους χώρους, αφού σε αυτούς τελείται η χριστιανική λατρεία.

2.        Γενικά, οι Βυζαντινοί ζωγράφοι δεν ενδιαφέρονταν για τις σωστές αναλογίες, την … και την κίνηση των μορφών.
3.        Ως τον 8ο αιώνα μ.Χ., η σημειογραφία της βυζαντινής μουσικής ήταν …, αφού οι νότες σημειώνονταν με αρχαία ελληνικά γράμματα.
4.        Τέχνη που, επειδή παρέπεμπε στην μη χριστιανική αρχαιότητα, δεν ευνοήθηκε από την χριστιανική Εκκλησία και δεν αναπτύχθηκε όσο οι άλλες τέχνες.
5.        Ο … ναός ήταν μία από τις παραλλαγές του σταυροειδούς εγγεγραμμένου τρουλαίου ναού και διέθετε πέντε τρούλους.
6.       Μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού, η βυζαντινή μουσική εγκατέλειψε την αρχική της … και έλαβε πιο σύνθετες μορφές.
7.        Στις βυζαντινές εκκλησίες, η μορφή της … κατά κανόνα εικονιζόταν στην ανατολική αψίδα, πάνω από το Ιερό.
8.       Οι περισσότεροι βυζαντινοί ναοί διακοσμήθηκαν με…
9.       Οι πιο μεγαλοπρεπείς βυζαντινοί ναοί διέθεταν και διακόσμηση με …, η κατασκευή των οποίων ήταν δύσκολη και ακριβή.
10.      Η βυζαντινή κοσμική μουσική, αποτελεί συνέχεια της αρχαίας … μουσικής παράδοσης.
11.       Μετά τον 8ο αιώνα μ.Χ., … ονομαζόταν αυτός που έγραφε τους στίχους για την βυζαντινή μουσική.
12.      Πολλές κοσμικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, συνοδεύονταν από το …, ένα βυζαντινό μουσικό όργανο που διαδόθηκε και στην Δύση.
13.      Στις βυζαντινές εκκλησίες, κατά κανόνα, στα λοφία του τρούλου εικονίζονται οι τέσσερεις…
14.      Ο … ναός ήταν μία από τις παραλλαγές του σταυροειδούς εγγεγραμμένου τρουλαίου ναού, ο τρούλος του οποίου στηριζόταν σε οκτώ στηρίγματα.
15.      Στο Βυζάντιο υπήρξε σημαντική παραγωγή εκκλησιαστικών και κοσμικών έργων … και μικρογλυπτικής.
16.      Το … είδος τρίκογχου τρουλαίου ναού αποτελεί παραλλαγή του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού και απαντάται κυρίως στην χερσόνησο του Άθω.
17.      Έτσι ονομάζονται οι μικρές σε μέγεθος διακοσμητικές εικόνες των βυζαντινών χειρογράφων που συνήθως παρουσιάζουν κάτι σχετικό με τα όσα γράφονται στο εκάστοτε χειρόγραφο.
18.      Τα κοσμικά άσματα που αφορούσαν τους υπερασπιστές των συνόρων της Αυτοκρατορίας είχαν συνήθως χαρακτήρα … για εκείνους.
19.      Η βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική ήταν … καθώς εκτελείτο είτε από μόνο μία φωνή είτε από περισσότερες φωνές σε ταυτοφωνία, χωρίς την συνοδεία μουσικών οργάνων.
20.     Τα βυζαντινά … αποτελούν μία σημαντική ιστορική πηγή για την βυζαντινή ιστορία, ενώ έχουν και αισθητική αξία ως έργα της βυζαντινής μικροτεχνίας.
21.      Η …  ανέστειλε για λίγο την εξέλιξη και την χρήση της βυζαντινής ζωγραφικής και ψηφοθέτησης.
22.     Η βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική είναι … καθώς η μουσική υποτάσσεται στον λόγο.
23.     Μετά τον 8ο αιώνα μ.Χ., … ονομαζόταν αυτός που μελοποιούσε τους στίχους για την παραγωγή της βυζαντινής μουσικής.
24.     Αν και η βυζαντινή τέχνη, σε γενικές γραμμές, δεν θέλει να προβάλει τον υλικό, αλλά τον πνευματικό κόσμο, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα Βυζαντινών καλλιτεχνών που στράφηκαν στα … ζωγραφικά πρότυπα.
25.     Σε αντίθεση με την εκκλησιαστική μουσική, στο Βυζάντιο, η κοσμική μουσική συχνά συνοδευόταν και από μουσικά…
26.     Ο … κατά κανόνα εικονίζεται στην κορυφή του τρούλου των βυζαντινών εκκλησιών.
27.     Στην Κωνσταντινούπολη, διάφορες ψυχαγωγικές κοσμικές εκδηλώσεις που συνοδεύονταν από μουσική λάμβαναν χώρα στον … της Πόλης.
28.     Ως και τον 7ο αιώνα μ.Χ. περίπου, ο ίδιος καλλιτέχνης συνέθετε και μελοποιούσε τα διάφορα άσματα και γι’ αυτό ονομαζόταν ποιητής ή…




Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο εκτυπώσιμο αρχείο τύπου PDF που αντιστοιχεί στο παρόν σταυρόλεξο, κάντε κλικ εδώ. Για την βέλτιστη ποιότητα εκτύπωσης, παρακαλώ ακολουθήστε τις Οδηγίες Εκτύπωσης.

Όταν τελειώσετε, μπορείτε να δείτε την λύση του εν λόγω σταυρολέξου, ώστε να επιβεβαιώσετε την ορθότητα των απαντήσεών σας, κάνοντας κλικ εδώ.