Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

39. Καρλομάγνος



Για να λύσετε το παρακάτω κλασικό σταυρόλεξο θα χρειαστεί να απαντήσετε σωστά στις παρακάτω ερωτήσεις. Σε περίπτωση που έχετε κάποια απορία σχετικά με την μέθοδο επίλυσης του εν λόγω παιχνιδιού, μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε τις Οδηγίες Επίλυσης των διαφόρων παιχνιδιών που διατίθενται στο εν λόγω blog.


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Οριζόντια:
1.        Ο Καρλομάγνος ήταν … στην καταγωγή.
2.        Προκειμένου να κάνει την πρωτεύουσά του και πολιτιστικό κέντρο, ο Καρλομάγνος – μεταξύ άλλων – ίδρυσε και την Ανακτορική…
3.        Ο Καρλομάγνος προσκάλεσε στο αυτοκρατορικό του ανάκτορο διάσημους λογίους και διδασκάλους της εποχής του από την … και την Αγγλία.
4.        Η σημαντική άνθιση των γραμμάτων και των τεχνών στα χρόνια του Καρλομάγνου και των διαδόχων του ονομάζεται Καρολίδεια…
5.        Έδρα του Καρλομάγνου υπήρξε η πόλη Αιξ Λα Σαπέλ (το σημερινό Άαχεν), το όνομα της οποίας αποδίδεται στα ελληνικά ως…
6.        Ο Καρλομάγνος ενδιαφέρθηκε για την μόρφωση του κλήρου και προέβη σε εκκλησιαστικές…
7.        Ανήμερα τα Χριστούγεννα του έτους 800 μ.Χ., ο Καρλομάγνος ανακηρύχτηκε από τον πάπα … του Ρωμαϊκού κράτους.
8.        Το πανίσχυρο κράτος που έφτιαξε ο Καρλομάγνος ήταν στο θρήσκευμα ...
9.        Μεγάλη ανάπτυξη γνώρισαν επί Καρλομάγνου οι τέχνες με σαφείς … επιδράσεις.
10.     Η παρουσία της … απειλής στον Βορά ήταν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα της εποχής του Καρλομάγνου.
11.     Ο Καρλομάγνος μερίμνησε για την μόρφωση εκείνων που θα επάνδρωναν τον διοικητικό μηχανισμό του κράτους του, καθώς ήξερε πως θα το … καλύτερα με την βοήθεια μορφωμένων ανθρώπων.
12.     Για να μπορεί να ασκεί έλεγχο στο σύνολο του τόσο εκτεταμένου βασιλείου του, ο Καρλομάγνος αξιοποίησε τόσο την ρωμαϊκή …, όσο και τα γερμανικά έθιμα.

Κάθετα:
1.        Σύγχρονη χώρα, η ηπειρωτική εδαφική έκταση της οποίας αποτέλεσε τον πυρήνα του κράτους του Λουδοβίκου, του διαδόχου του Καρλομάγνου, μετά την τριχοτόμηση της Αυτοκρατορίας του.
2.        Μετά τον κατακερματισμό της Αυτοκρατορίας του Καρλομάγνου, το κράτος του διαδόχου του, Λοθάριου, περιελάμβανε το Βέλγιο, την Ελβετία, και την βόρεια …, μέχρι την Ρώμη.
3.        Η Συνθήκη του … το 843 μ.Χ. προέβλεπε την διανομή της αυτοκρατορίας του Καρλομάγνου στους τρεις διαδόχους του, Κάρολο, Λοθάριο και Λουδοβίκο.
4.        Φράγκος ηγεμόνας που βασίλευσε από το 768 μ.Χ. ως τον θάνατό του, το 814 μ.Χ., και κηρύχτηκε αυτοκράτορας του ρωμαϊκού κράτους το έτος 800 μ.Χ., αν και η βυζαντινή Ανατολή δεν θα αποδεχόταν ποτέ το δικαίωμά του ως συνεχιστή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
5.        Λαός στα ανατολικά του κράτους του Καρλομάγνου, εχθρικά διακείμενος προς αυτό, ο οποίος επέδραμε σε μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης.
6.        Ο Καρλομάγνος, προκειμένου να επιτύχει μία γενική πνευματική αναγέννηση, διέταξε να λειτουργούν … σε κάθε μοναστήρι και επισκοπή.
7.        Αυτόν τον μεταχριστιανικό αιώνα γεννήθηκε και ανέβηκε στον φραγκικό θρόνο ο Καρλομάγνος.
8.        Σύγχρονη χώρα, η εδαφική έκταση της οποίας πέρασε σχεδόν στο σύνολό της, στα χέρια του διαδόχου του Καρλομάγνου, Καρόλου, μετά τον διαμελισμό της Αυτοκρατορίας του.
9.        Ο Καρλομάγνος πέτυχε οικονομική ανάπτυξη του κράτους του μέσω της αύξησης της … παραγωγής και της αναθέρμανσης του εμπορίου.
10.     Ο Καρλομάγνος, ανερχόμενος στον φραγκικό θρόνο, διαδέχτηκε τον βασιλιά ...
11.     Την εποχή του Καρλομάγνου, στα σχολεία της επικράτειάς του διδάσκονταν μεταξύ άλλων τα εξής μαθήματα: ανάγνωση, γραφή, γραμματική, … και αριθμητική.
12.     Με το να αναγνωρίσει ο πάπας στον Καρλομάγνο το δικαίωμα του συνεχιστή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ξεκίνησε μία μακροχρόνια … της φραγκικής Δύσης με την βυζαντινή Ανατολή, η οποία, ως τότε, μονοπωλούσε το δικαίωμα αυτό.
13.     Στα νότια σύνορά του, ο Καρλομάγνος χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τους … της Ισπανίας και της βόρειας Αφρικής που επέδραμαν τον καιρό εκείνο στα βόρεια παράλια της Μεσογείου.


Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο εκτυπώσιμο αρχείο τύπου PDF που αντιστοιχεί στο παρόν σταυρόλεξο, κάντε κλικ εδώ. Για την βέλτιστη ποιότητα εκτύπωσης, παρακαλώ ακολουθήστε τις Οδηγίες Εκτύπωσης.

Όταν τελειώσετε, μπορείτε να δείτε την λύση του εν λόγω σταυρολέξου, ώστε να επιβεβαιώσετε την ορθότητα των απαντήσεών σας, κάνοντας κλικ εδώ.